Пандемията от COVID ражда епидемия от хазартна зависимост по света

Тъй като проблемите на зависимите са все още пренебрегвани, поради непознаването на болестта им, рисковете за тях по време на всеобща криза са изключително високи, просто защото те не са приоритет за никого – нито за властите, нито за обществото, нито за медицинските експерти.

Това, разбира се, до немалка степен има своето логично обяснение, но така дълбоко пренебрежението е прекалено опасно, защото зависимите са сред нас и ние не знаем колко от най-близките ни страдат мълчаливо или колко от хората, на които поверяваме живота и здравето си, страдат от зависимост в момента.

Затворени в пандемична обстановка, хората често посягат към храна, алкохол, някакви „отдушници“ на напрежението, онлайн залагания, прекомерни покупки по интернет, какво ли не още. Всичко това не е проблем за онези, които не страдат от зависимост. Те просто ще имат лошо настроение в края на месеца, когато теглят чертата на разходите си, ще се само-порицаят и вероятно ще престанат да си създават сами подобни проблеми.

Какво се случва обаче със зависимите, които не могат просто „да спрат“? Проблемът на зависимостта и външните фактори пандемия и изолация е в две посоки основно:

1. от „нямане какво да правиш“;

2. от стрес, за да се разсейваш от проблемите.

И двете са налице, когато сме затворени вкъщи, а навън върлува опасен вирус… пандемия, невиждана от 100 години.

Медиите в държавите, които отдавна са приели хазартната зависимост за болест, имат и стратегия за борбата с нея, съобщават за редица случаи на проблемно залагане. И преди сме писали за „проблемното залагане“ и най-важното, което трябва да помним за този термин, е, че „проблемно“ е всяко залагане, което причинява някакъв проблем. Било финансов, било емоционален, било загуба на заплатата, било загуба на половинката или най-добрите ти приятели. Дори да си милиардер и никога да не можеш да фалираш, залагането ти може да е „проблемно“, ако те откъсва от близките ти и харчи прекалено много от времето ти.

След като уточнихме това, да се върнем към случаите, за които говорят медиите.

Неслучайно направихме и уточнението, че тези случаи се отбелязват от медиите в страните, които имат стратегия и са проумели, че зависимостта е болест, а не „избор“. В други страни, като България например, тишината по темата не означава липса на проблем, а просто липса на отразяване.

В Батън Руж, Луизиана (САЩ) жена е проиграла около $10 000 наведнъж, като половината от тях е откраднала – част от мъжа си, друга част от шефа си. Това не е цялата сума, която е загубила. Това е само загубеното за една вечер… най-„силната“ ѝ вечер, но все пак не единствената, която е прекарала в пилеене на пари по залози.

Както можете да се досетите, е загубила работата си. Историята ѝ е разказана от Пери Робинсън от канал WAFB 9. Жената, на име Гаил Сучи, е мислела за самоубийство, когато хазартната ѝ зависимост я е повлякла.

Може би е интересно да се отбележи, че Луизиана е щатът, в който най-отдавна в САЩ хазартът е бил разрешен, а оригиналният Sin City (град на греха) е бил Ню Орлиънс, където залаганията и проституцията са били легални от векове.

Сучи е вече част от програма за възстановяване на зависими.

Мнението на д-р Матриша Грийн, която е лицензиран терапевт и има над 50 години опит в сферата на обсесивното залагане в САЩ, е, че е премината точката на „епидемия“. Тя казва:

„Дали това е епидемия? Меко казано. Вече сме отвъд“. Говори за залаганията, не за COVID.

Тя отбелязва нуждата от лечение на зависимите, както и нуждата от повече разбиране сред обществото.

Преди да се върнем в България, да погледнем още един материал – този път от Пенсилвания. В този щат има Съвет по проблемите на компулсивното залагане. Erie News Now съобщава за нова гореща линия (hotline) за хора с проблеми в сферата – 1-800 GAMBLER. На този номер страдащите могат да се обадят и получат помощ – за моментно и за дългосрочно решение.

Причината да се направи това е увеличението на залаганията, особено онлайн, в цялата страна. В статията се използват думи като „астрономически“, описвайки загубите. Например, притесненията на експертите са, че с наближаването на финала по американски футбол (Super Bowl), голяма част от жителите на щата ще пропилеят целите си заплати, залагайки, за да „избият“ загубеното от залозите през редовния сезон на футболната лига.

Наричат този зловещ феномен „кръг на пристрастяването“.

Но да се върнем сега в България, където няма гореща линия 1-800 GAMBLER, където хората масово не приемат, че страдащите от зависимост са болни, наричат ги „слаби“, „безволеви“ и т.н., когато някой техен близък страда, го крият, срамуват се от него, когато те самите страдат, се опитват да скрият и това, паниката да не бъдат разкрити създава напрежение, което те опитват да „разтоварят“, обръщайки се към познатия „отдушник“ – хазарта, затваряйки кръга.

Да припомним споменатите по-горе две точки:

Проблемът на зависимостта и външните фактори пандемия и изолация е в две посоки основно:

1. от „нямане какво да правиш“;

2. от стрес, за да се разсейваш от проблемите.

А сега към тях да прибавим и трета: все по-лесният достъп до онлайн платформи за залагане – сайтове и апликации, за чиято употреба са нужни само телефон и банкова сметка…

Изследването Gambling During the COVID-19 Crisis – A Cause for Concern („Залагането по време на COVID-19 кризата – причина за тревога“) застъпва тезата, че спортът се превръща в заплаха за здравето чрез опциите за залагане на спортни събития.

Забележете иронията: спортът – олицетворението на здравословния живот, се превръща в заплаха за здравето.

Изследването е чисто научен труд на следните автори: Håkansson, Anders PhD; Fernández-Aranda, Fernando PhD, FAED; Menchón, Jose M. MD, PhD; Potenza, Marc N. MD, PhD; Jiménez-Murcia, Susana PhD.

Мястото, на което е публикувано, е Journal of Addiction Medicine (официално издание на Американското общество по медицина на пристрастяванията).

В него се споменават редица неприятни явления в света на хазартната зависимост, както и редица страни. Увеличение на проблемните случаи, например, се наблюдава в Гърция и Исландия, както и общо – сред жените по света. Отбелязва се проблемът с лесния достъп до залагане през интернет, както и социалната изолация, скуката, „бягството от проблемите“ (вид социален ескапизъм) чрез залагане.

Изследване на Университетска болница Bellvitge (Барселона) с доброволци показва, че, заради COVID кризата, безпокойството дали няма да се заразят, дали техни близки няма да се заразят, както и самата социална изолация, 12% от участниците са отбелязали влошаване на симптомите си на зависимост, 19% са останали напълно „чисти“ (не са залагали изобщо), но 46% са изпитали влошаване на чувството им за безпокойство, а 27% са проявили симптоми на депресия.

В заключение се споменава, че експертите съветват да се проведат по-задълбочени изследвания по темата, както и да се настоява да се вземат мерки, както от изследващите проблема, така и от акционерите в платформите за хазарт.

Снимка: Pixabay.com

Може да харесате още...