„Стана много по-страшно, след като навърших 18“

Рос, който сега е в двайсетте години на своя живот, разказва пред БиБиСи как е започнал сблъсъкът му с хазарта. Започнал е като дете.

„Бях едва на 12, когато започнах да залагам в местното магазинче, използвах всичките си джобни, взимах заеми от приятели, когато можех. Но всичко стана много по-страшно, след като навърших 18 и можех да го правя законно“.

Най-много е пропилявал на ротативки (или както ги нарича: „машинките с плодчетата“). Направих някой доста тъмни неща, с които не се гордея, като например да крада от семейството и приятелите си, за да имам с какво да залагам“.

Друг зависим – Брей Аш – също започнал да залага почти като дете – след като навършил 18. „Когато отидох в университета, за първи път в живота си разполагах с големи суми пари в сметката си. Случи се – една нощ заложих и пропилях целия си студентски заем“, спомня си той с ужас.

Нещата при него ескалират много бързо, когато си намира работа и започва да има постоянен доход, както и достъп до банкови услуги като заеми и кредитни карти. „Залагах по цял ден всеки ден. Накрая си загубих работата и се наложи да вляза в клиника по зависимостите, което в крайна сметка ми помогна много в живота“, казва Брей.

Вече 28-годишният Брей споделя, че е минал през 14-седмична терапия в клиниката. Днес той участва в благотворителни инициативи и споделя опита си с други страдащи, за които е важно да знаят, че изход винаги има. Увеличават се възможностите за лечение, медицината все повече се интересува и обръща внимание на зависимостите и все повече и повече терапии намират място в обществото, особено за млади хора, които имат целия живот пред себе си.

Връщайки се за малко на историята на Рос… той споделя, че е бил на ръба на самоубийството. „Бях на ръба да сложа край на живота си, обмислях го. Животът ми беше станал неуправляем заради пристрастяването ми. Това беше моментът, в който или щях да успея, или да се проваля завинаги. Аз Успях. Успях с подкрепата на семейството си. Знам, че извадих късмет да имам подкрепата на приятелката си, семейството и приятелите“.

снимка: Shutterstock.com

Може да харесате още...