Правила, които да следвате, за да не се превърнете в проблемен играч или хазартнозависим:

1. не гледайте на хазарта като на средство да си изкарвате препитанието. Казината, центровете за залагане, залите, всички те съществуват, за да печелят пари. А не обратното – да раздават. Ако играете по-дълго време, задължително ще изгубите повече отколкото ще спечелите. Гледайте на залагането като на инвестиция в развлечението си – както на купуването на билет за кино. Не е разумно да очаквате възвращаемост;

2. залагайте САМО пари, които можете да си позволите да загубите. Направете си бюджет, който няма да ви създаде проблем, ако загубите изцяло. Не го превишавайте. Н залагайте от парите за наема, за сметките, за храна.

3. от самото начало на залагането си задайте лимит, който да не прекрачвате. Не залагайте повече от него.

4. от самото начало си задайте и времеви лимит. Не прекарвайте в залагане повече време от това, което сте си предвидили.

5. не „преследвайте“ загубите си с нови залози. Не се опитвайте да възстановите загубеното с нови и нови залози. Това не сработва и така прекрачвате зададения си лимит. Приемете, че „филмът“ е свършил, смачкайте билета, изхвърлете го и излезте от „киното“.

6. не залагайте, когато сте в депресия или изпитвате емоционални трудности и тъга. Бъдете сигурни, че винаги залагате само когато сте в добро настроение, за да се забавлявате.

7. балансирайте залагането с други дейности. Когато само и единствено залагате като форма на забавление, това говори за проблем. Трябва да го редувате и с други дейности, които ви разтоварват и забавляват.

8. оставете банковата си карта вкъщи, не я взимайте в залата/казиното. Когато ви свърши лимитът, няма да имате откъде да изтеглите.

9. често използвайте паузи за почивка. Хазартът увлича. Може да загубите представа за времето. Излизайте от време на време, да подишате въздух или да се храните, пиете кафе.

10. не пийте алкохол и не използвайте наркотици, когато залагате. Алкохолът и наркотиците замъгляват преценката. Така ще оставите хазартът да вземе връх над вас.

Нещата са във Вашите ръце и НАСТИНА зависи от Вас!

снимка: pixabay.com

Може да харесате още...