Още от първата среща на младите хора започна да се вижда резултатът от споделянето на бремето

Както Ръсел Бранд казва, това, което действа като „спусък“ на зависимостите и зависимите хора, е поставянето им в ситуация или обкръжаването им от хора, които ги провокират да вадят лошото у себе си най-отгоре. За да отклони себе си от този път, той подбира здравословна среда, в която липсват изкушения и хора, които го тикат към грешки – било с това, че му предлагат от тези изкушения, било с това, че го дразнят и депресират.

Самият Ръсел Бранд страда от различни зависимости, с които се бори успешно вече години – наркотици и алкохол са сред основните му успешни битки, но всички зависимости са поставени на една база: болест на ума и душата, които карат предразположените да търсят бягство от реалността и дори (без да го осъзнават) да търсят заместител на духовната среда, която днес силно липсва в нашата заобикаляща среда.

Да, за същия Ръсел Бранд става дума – световноизвестният актьор Ръсел Бранд.

Всеки зависим носи зависимостта у себе си. Но дали ще ѝ бъде подвластен или не зависи от това дали ще я остави да надделее. Надделяването става в среда, в която липсва позитивен контакт с други човешки същества, в монотонна среда, която убива надеждата, липсата на добро здраве предразполага към депресия, която предразполага към посягане към алкохол, наркотици, хазарт и всички други опасни зависимости.

Ето защо смяната на средата и създаването на здравословни навици са сред приоритетите на войната срещу зависимостите.

Екипът на „Заложи на себе си“ организира походи в планината и срещи в парка. Целта е повече от ясна – младите хора да се грижат за своето физическо, а по този начин – и психическо здраве. По време на тези срещи и разходки сред природата се провокират разговори по темата за хазартната зависимост.

И още с първата такава среща се случи споделянето на опит помежду им да се окаже изключително ползотворно. Обикновено първите срещи между непознати са за опознаване, хората са стеснителни и говорят малко помежду си, но не и в този случай.

Проблемите със зависимостта са болезнени и споделянето е отдушник. Освен това онези, които са пострадали от тях (зависими или техните близки), намират общност сред други като тях – това им създава усещане за защитена среда, за близост с други, които ги разбират. Защото зависимите, както и близките им, се чувстват изолирани, често усещат страданието си като „уникално“, но по грозен начин и се затварят в себе си. Затова общуването с други, страдащи от същото, действа силно терапевтично и правилата, че първите срещи са плавни и опознавателни, не важат. Тук те започнаха веднага. Споделянето започна от първия ден, от първата среща.

Историята, която беше споделена, историята, която трогна всички и показа, че всички са подвластни на емоциите от една и съща битка, >>>можете да видите ето тук<<<

Може да се каже, че от ден #1 провеждането на дискусии сред участниците в събитията, популяризираха целите и идеите, заложени в проекта.

Изборът на този метод се обвързва и с друго – с насърчаването на младите хора да спортуват, за да направят здравословния начин на живот „свой начин на живот“.

Срещите в парка винаги са били приятен начин не само да се избяга от монотонното или прекалено забързано ежедневие, но и да се осигури на организма достатъчно движение, чист въздух и енергиен заряд. Когато хората са сред природата, на чист въздух, заобиколени от позитивна среда, заредени с енергия и положителни емоции, е по-малко вероятно да се обърнат към хазарта. За целта се избират маршрути в планината и подходящи места в парка, които, разбира се, са съобразени с физическата подготовка на участниците.

Снимка: bgaa.bg

Може да харесате още...