Онлайн залаганията: „Как откраднах £70 000, за да захраня зависимостта си“

„Бях на около 18 или 19, когато се зарибих“, разказва Даниел пред БиБиСи преди няколко месеца. В интервю за британската медия на 7 май тя пояснява: „Започна с онлайн залог от £20, от който спечелих £1000 и след това много бързо стана много лошо“.

Преди да се усети, Даниел вече използвала студентския си заем, овърдрафт и залагания, трупащи се на телефонна сметка.

„Бях на лошо място в живота си и всичко това използвах, за да запълни празнота в мен. Хората предполагат, че всеки го прави, за да печели пари от това или за тръпката, но за мен то беше нещо, което правеше така, че да спра да се чувствам самотна и напрегната“.

Даниел, която сега е на 24, разказва, че за нея „крайъгълният камък“ е бил през миналата година.

„Започнах да крада пари от работата си и общата сума, на която възлизаха тези кражби в края, беше £70 000 – когато ме хванаха. Честно казано, почувствах сякаш голям товар пада от плещите ми, когато вече всички знаеха, знаеха за кражбите, за пристрастяването ми и когато си признах, че имам проблем и ми трябва помощ“.

Даниел е загубила работата си и случаят ѝ е разгледан от съда, където е получила условна присъда и 175 часа общественополезен труд.

Тя разказва, че е извадила късмет да получи помощ и подкрепа от семейството си, но е категорична, че трябва да съществува много повече и по-лесно достъпна помощ, насочена към младите, страдащи от зависимост.

„Трябва да има повече образователни инициативи в училищата, отнасящи се за хазарта и контролът на личните средства“, казва Даниел.

Тя разказва, че личният ѝ лекар ѝ е предписал лекарства за депресия и тревожност, но това съвсем не е бил правилен път за нея, смята самата тя. „Това не е начинът, по който зависимостите работят“.

Даниел се спасява, след като намира помощ онлайн – в групи, в които страдащи като нея споделят историите си. Тя разбира, че има изход! Най-важното – повярвала е, че има изход. Мрежата за взаимопомощ, към която се обръща, е основана от Кишан Пател, чийто баща е бил хазартно зависим. Вече покойник, но преди – постоянен източник на финансови тревоги и провали за цялото си семейство, бащата на Кишан е залагал всичко, до което е имал достъп, а това често са били всички пари на семейството.

По думите на Кишан, има голямо неразбиране и пренебрегване на проблема дори от професионалните среди. Неговият ценен съвет към онези, които искат да помогнат на близък или на пациент: „Понякога простичък въпрос като: „Залагаш ли?“ може да отприщи разговора. Наистина, понякога само това е достатъчно, за да се започне да се говори, а след това и да се разплита. Но трябва да се започне“.

Снимка: Pixabay.com

Може да харесате още...