Заразна ли е зависимостта? Мога ли на тези години да я „прихвана“?

Не, не е заразна, но да, можеш и на „тези години“ да я „прихванеш“.

Какво значи това ли?

Значи, че не е заразна – в смисъл, че не се предава като вирус, не става „с гледане“, ако някой от приятелския ти кръг или семейство е зависим, не значи, че и ти ще си. Има повишен риск при децата в семействата със зависим, но това не е правило. Много деца излизат дори по-силни от семейство със зависимости.

Но пък, от друга страна, е нещо, което може да се „отключи“ по всяко време, дори да си 70 г. Не е нужно да имаш „външно влияние“ от друг зависим. Често депресиите отключат видовете зависимости. Както алкохолът и наркотиците се превръщат във видове „самолечение“ и начин за „справяне“ (тоест – притъпяване на болката от реалността), така започва да работи и хазартната зависимост. За съжаление, тя се проявява като болест, която е трудна, понякога невъзможна за лечение – особено ако не се потърси помощ от засегнатите.

„Засегнатите“ тук е в множествено число, защото това е от болестите, от които страдат и близките на болния. Страдат, защото той става отчужден, често агресивен, понякога от домакинството започват да изчезват вещи, които той продава, за да си набави пари за залагания. Те са въвлечени в болестта. И те всички заедно трябва да потърсят помощ – било от специалист по зависимостите, било от група за взаимопомощ, каквито има в България.

Не забравяйте: ВСЕКИ може да се окаже в хватката на зависимостта, тя не пробира по социален статут, богатство, възраст или пол. Не пробира по нищо. Просто връхлита и толкова.

Може да обичате да залагате и това да не е проблем, разбира се. Както и да пийвате по чаша вино с вечерята не е алкохолна зависимост. Но запомнете най-важното, което някога ще прочетете/чуете/видите от графата „как да разпозная проблемите“, а именно:

„Всяко залагане, което причинява проблем, е проблемно“.

Дали ще е, защото ви причинява психически дискомфорт и стрес или ви причинява „стрес“ на портфейла, ако има проблем, значи е проблемно. Ако, например, ви отдалечава от семейството и близките, дори да не ви коства много пари (да речем, че сте много богати и можете да си позволите да губите милиони за една вечер и пак това да е нищо за вас).

Да повторим още веднъж:

„Всяко залагане, което причинява проблем, е проблемно“.

Пристрастяването към хазарта – известно още като патологичен хазарт, компулсивен хазарт или хазартно разстройство – е нарушение на контрола на импулсите. Ако сте компулсивен комарджия, не можете да контролирате импулса за хазарт, дори когато това има отрицателни последици за вас или вашите близки. Ще залагате, независимо дали печелите или губите и ще продължите да залагате, независимо от последиците – дори когато знаете, че шансовете са срещу вас или не можете да си позволите да загубите.

Снимка: shutterstock.com

Може да харесате още...